Vraťte se v čase do 60. let, objevte první klasická vystoupení nejslavnějších hrdinů Marvelu. Na stránkách této knihy najdete období kreativity, které nemá v americkém komiksu obdoby, kde Stan Lee, Jack Kirby, a celý tým nadšenců Marvelu (Marvel Bullpen, jak mu přezdíval Stan Lee) představili některé z nejznámějších postav v historii komiksu. Doba zázraků a fantastických vynálezů, které se brzy stanou nesmrtelné.

Obsahuje sešity série Fantastic Four #1-5 (srpen 1961 - duben 1962). Sešit Fantastic Four #1 v ČR vyšel v rámci Ultimátní komiksový komplet #085: Marvel: Počátky - 60. léta, a také v Nejmocnější hrdinové Marvelu #109: Mister Fantastic.

V české mutaci vyšel tento svazek původně jako 2. v pořadí a po testovací sérii prvních čtyř čísel v roce 2023 startuje série oficiálně znovu od prvního čísla v lednu 2024, kdy je tato kniha vydána jako 5. v pořadí. Nadpis Marvel Origins je vyveden embossem ve zlaté barvě, na ukázkách není patrné. Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.


Scénář
Stan Lee
Art
Jack Kirby
Ink
Richard Bache Ayers (Dick), Sol Brodsky, George Klein, Christopher Rule
Barvy
Stan Goldberg (Stan G)
Obálka
Jack Kirby
Lettering
Rui Alves, Petr Schwarz
Překlad
Petr Novotný, Kateřina Veselá (II), Jáchym Vyčítal
Redakce
Rui Alves, Petr Novotný
Žánry
superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2974-7635 (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 263 mm
Tisk
barevný
Váha
525 g
Stran
144
Cena
199 Kč
Originál
Marvel Masterworks: Fantastic Four Vol. 1 (Marvel Comics, 1961, 1962)
Varianty
Marvel Origins #002: Fantastic Four 1 (1961) (2024)
Marvel Origins #002: Fantastic Four 1 (1961) (testovací) (2023)
  • trudoš
    Příběhy poplatné době, zpočátku obligátně plné vykřičníků, trojteček a otazníků; nezbytné to kombinace interpunkčních znamének, bez nichž Stan Lee ve svých začátcích nedokázal ukončit jedinou větu. Ovšem na to, jak Fantastickou čtyřku vlastně ani moc nemusím, mě mile překvapilo, jak byla od prvních sešitů netradičně disfunkční – už po třech číslech ji jeden z klíčových členů opouští a nekonečné šarvátky mezi Thingem a Human Torchem si neberou servítky. V ten moment vlastně ani nepřekvapí, jak rozdílně oproti tehdejší konkurenci museli působit. Sám navíc musím přiznat, že postava věčně nabručeného Bena Grimma mi po zjištění, že se do ní Jack Kirby projektoval, o to víc přirostla k srdci. Jednotlivé epizody pak zaskočí minimálně neskonalou fantazií, a to se tvůrci ještě drží zpátky, když to člověk srovná s některými pozdějšími spektákly. Ale právě ta totální ztráta zábran a občas i morbidní humor (záchrana mimozemšťanů formou proměny na chovný dobytek) dělají ze čtení příjemný zážitek.