5. generace CDB je tuPo roce a půl útrap, ústrků, nebezpečenství a osobních obětí jsme za potu a slz spustili CDB5, novou generaci nejlepší comicsové databáze minimálně ve střední Evropě. Co to pro vás, samozřejmě krom odeslání děkovného dopisu, vlastně znamená? Vlastně nic moc. Nová verze sice na první pohled vypadá jinak, ale krom několika drobných změn byste měli najít vše tam, kde jste na to zvyklí. Úvodní hyperbolu stranou, CDB5 opravdu vznikalo víc jak přes rok, admini ji používají od léta a někteří mecenáši ji taky pár týdnů používají. Tím chci říct, že ty nejhorší bugy jsou snad odladěné, ale samozřejmě očekávám, že ještě něco najdete. Ideálně to směřujte do fora, ať případné odpovědi vidí ostatní, samozřejmě pokud najdete díru do systému nebo vám vyhovuje jiný komunikační kanál, pište, kde je vám pohodlné. A prosím vás, s rozumem, občas máte tendenci komentovat naše dítě stylem „proč má ten malej debil plínku na hlavě, který idiot si myslel, že je to dobrý nápad?“ I když jsme přece jen po těch letech zvyklí, stejně to věcné debatě a následnému řešení moc nepomůže. Ona ta plínka na hlavě má většinou nějaký důvod, ale o drtivé většině rozhodnutí se můžeme v klidu pobavit, třeba dojdeme k uspokojivému řešení.

Několik drobných rad a informací do začátku:
* Login, pokud chcete, si vás pamatuje. Pamatuje si vás všude, kde chcete a pamatuje si vás přesně rok.
Jedno z prvních míst, kam doporučuji zabrousit je Nastavení v Profilu, najdete tam několik novinek a budou vám pak dávat i větší smysl některé změny (speciálně označování nových příspěvků ve Foru).
* Vyhledávání je nově fulltextové a mělo by najít Alan Moore stejně jako Moore Alan (na rozdíl od CDB4), ale ještě neproběhla potřebná konverze databáze, takže můžou zlobit některé znaky. Víme o tom, bude dotaženo během ledna, to se bohužel nedalo dělat zároveň s funkční CDB4.
* V poště můžete konverzaci smazat (u sebe, druhá strana ji pořád uvidí) nebo nově archivovat (jen ji odsunete do jiného „adresáře“). Je to spíš pro lidi, co mají hodně konverzací a chtějí si v tom udělat trochu pořádek, normální uživatel obojí může směle ignorovat.
* Pokud není něco jasné, ptejte se, on je většinou někdo z redakce online, nijak nás to neobtěžuje a vám to možná ušetří zbytečnou frustraci.

Sluší se i zmínit autory ilustrací: Obrázky, pozadí nakreslila Aňos, vlastně od chobotniček na samolepkách naše kmenová ilustrátorka. A nové logo, stejně jako ostatně i staré, máme od Flyboje.

Toť asi zatím vše.