(4.1.1963 - )

James Dale Robinson se narodil v Manchesteru ve Velké Británii. Jako scénárista pracoval pro velké množství komiksových vydavatelství. Svoji kariéru autora komiksů započal v roce 1989, když pro britskou antologii A1 napsal příběh Grendel: The Devil’s Whisperer. Po přesunu do Spojených států amerických začal pracovat pro DC Comics, kde spolu s Tonym Harrisem oživil jednu z původních DC postav zlatého věku, Starmana. Tento nový Starman byl Jack Knight, syn původního Starmana, Teda Knighta. Starman získal vlastní sérii, která vycházelo v letech 1994 až 2001 a dosáhla 81 čísel. Toto dílo patří k tomu nejlepšímu, co kdy Robinson vytvořil a získal za ní v roce 1997 Eisnerovu cenu.
Pracoval i na dalších DC titulech, zejména pak na Elseworlds minisérii Golden Age (vyšlo i v češtině) a dalších. Kromě toho pracoval i pro další vydavatelství. Pro Marvel napsal crossover Operation Zero Tolerance a Scarlet Witch (2015-2017).
Kromě těchto vydavatelství psal i pro Dynamite Comics, Dark Horse Comics, Wildstorm, Malibu Comics, Image a další.
V roce 2009 se zasnoubil s redaktorkou Jann Jones, se kterou se seznámil v DC Comics. Vzali se a společně žijí v San Francisku.

Ocenění
1997 Eisnerova cena za nejlepší příběh na pokračování (Starman)
1997 Eisnerova cena za nejlepší novou sérii (Leave It to Chance)
1997 Eisnerova cena za nejlepší titul pro mladé čtenáře (Leave It to Chance)
2012 Inkpot Award

Zajímavosti
Živí se i psaním scénářů pro filmy. pro filmové plátno zadaptoval Ligu výjimečných.
Má speciální smlouvu s DC Comics, kvůli které nesmí žádný z jiných autorů použít jeho verzi Starmana (Jack Knight). Ten je oficiálně v důchodu a jeho žezlo převzala Stargirl.
Pracoval jako producent pro seriálovou adaptaci Stargirl a napsal i několik scénářů.