narozen 27.2.1960
Jeff Smith se narodil v McKees Rocks v Pennsylvanii a vyrostl v Columbusu ve státě Ohio. Už jako malý chlapec byl fascinován komiksy a naučil se číst za pomoci novinového komiksu Peanuts od Charlese Schultze. Další inspirací pro budoucí kariéru mu byly komiksy strýček Skrblík od Carla Barkse a Pogo od Walta Kellyho.
Po vystudování Worthingtonské střední školy začal studovat Ohijskou státní univerzitu. Zde se seznámil s Jimem Kammerudem a svojí budoucí manželkou Vijayou Iyerovou. Smith ve volném čase kreslil pro studentské noviny Lantern komiks Thorn. V tomto komikse se objevily prototypy postav jeho nejslavnějšího díla, Bone (česky vyšlo jako Kůstek).
Po dostudování univerzity založil spolu s Kammerudem animátorské studio Character Builders Inc. I když Smitha práce v tomto studiu bavila, neustálé škrty v rozpočtu mu nedovolily se umělecky realizovat, jak by si přál. Častý nedostatek zakázek pro studio akorát podpořil jeho změnu kariéry.
Jeff se rozhodl postavit na vlastní nohy a založil svoje vlastní komiksové vydavatelství Cartoon Books, ve kterém, jako svůj první titul vydal, již zmíněného Kůstka. Smith na tomto titulu ze začátku dělal všechno sám včetně marketingu a distribuce. Následkem toho nestíhal vydávat komiks včas. Aby tento problém vyřešil, přesvědčil svoji manželku Vijayu, ať se vzdá své lukrativní pozice v startupu ve Sillicon Valley a převezme pozici prezidenta Cartoon Books. Díky tomu se Smith mohl soustředit na kreslení a prodeje šly nahoru.
Kůstek se tak stal jednou z nejslavnějších komiksových sérií na světě a dodnes vychází jeho dotisky.
Krom Kůstka pracoval Smith i na sériích Rasl, Shazam: The Monster Society of Evil (česky vyjde jako Shazam: Monstrózní společenství zla) a webkomiksu Tüki: Save the Humans.

Ocenění:
Jeff smith je držitelem 11 cen Harvey Awards, 10 Eisner Awards a 2 cen od National Cartoonists Society.

Zajímavosti:
Smithovy životní osudy a práce posloužily jako základ pro dokument The Cartoonist: Jeff Smith, Bone and the Changing Face of Comics vydaném v roce 2009.
První dvě knihy série Kůstek byly adaptovány jako počítačové hry studiem Telltale Games.